ZMIERNITE si svoje UTRPENIE z BOLESTI CHRBTA svojpomocne.
Stiahnite si e-knihu ZDARMA a odhaľte loptičkovú rehabilitačnú techniku, vďaka ktorej výrazne zredukujete napätie v chrbte.
ZMIERNITE si svoje UTRPENIE z BOLESTI CHRBTA svojpomocne.
Stiahnite si e-knihu ZDARMA a odhaľte loptičkovú rehabilitačnú techniku, vďaka ktorej výrazne zredukujete napätie v chrbte.
Ak vám bolesť chrbtice stále pretrváva je vysoko-pravdepodobné, že trpíte chronickým zápalom.
Vaše telo jednoducho niekedy nedokáže ukončiť zápalový cyklus a výsledkom môže byť chronický zápal v tele.
Dokonca tento pretrvávajúci zápal dokáže mnohých z Vás nepríjemne potrápiť a dokonca dočasne vyradiť z činnosti v bežnom živote.
Našťastie existujú spôsoby, ako zredukovať poprípade odstrániť chronický zápal.
Jedným z nich je prispôsobenie vášho jedálnička resp. požívanie potravín podporujúce redukciu bolestivého zápalu.
V tomto článku vám odhalím zoznam potravín, ktoré najefektívnejšie podporujú redukciu chronického zápalu (reuma, polyartritídu, artritídu) ale aj potraviny vhodné na posilnenie kostí, artrózu a ostoporózu.
Potraviny obsahujúce esenciálne (omega-3) mastné kyseliny na reumu a zápaly
Na reumu a zápaly si doprajte esenciálne omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa vyskytujú v lieskových orechoch, sezamových a slnečnicových semienkach, olivovom oleji, kokosovom oleji, avokáde.
Rovnako aj banánoch, figách, paradajkách, cesnaku, olivách, sóji, fazuli, kukurici, v morských rybách (makrela, sleď, losos), pečeni, chudom mäse a celozrných výrobkoch.
Na posilnenie kostí a proti artróze je vhodná strava s obsahom vitamínu D (5 až 10 mikrogramov denne), ktorý sa nachádza vo vajciach a rybách. Taktiež pobyt na slniečku podporuje tvorbu vitamínu D.
Aj keď vitamín D vie vaše telo získať z potravín, avšak počas zimných mesiacov keďže je menej slnka nám neostáva nič iné ako ho dopĺňať vitamínom D3.
Aby ste zvýšili vstrebatelnost vitamínu D je dobré ho kombinovať s vitamínom K2 a zjesť s jedlom, ktoré obsahuje tuk. Pretože oba vitamíny sú rozpustné v tukoch.
Potraviny bohaté na vitamín E pôsobia protizápalovo a uvoľňujú svaly
Na potieranie oxidačného stresu, zápalov, námahy svalov a proti chronickej polyartritíde a artritíde je vhodná strava s obsahom vitamínu E, ktorý sa nachádza v olivovom oleji, v oleji z obilných klíčkov.
Dokonca aj olivách, v celozrnných potravinách, zelenolistovej zelenine, vajíčkach, avokáde a v lieskových orechoch.
Vitamín E je synergický posilňuje svoj efekt v kombinácii so selénom, zinkom a meďou.
Na posilnenie a výživu nervového tkaniva je vhodná strava s obsahom vitamínu B (najmä niacín), ktorý sa nachádza v strukovinách, orechoch, celozrnných produktoch, kokose, vajciach a rybách.
TIP: Vďaka trojkombinácii vitamínov B1, B6 a B12 dochádza k efektívnej výžive poškodených nervov a k zmierneniu možných zápalov tkanív chrbtice. Uvedená kombinácia je vhodná i na podporu procesu liečby vysunutých platničiek a degeneratívnych zmien chrbtice – osteochondrózy
Potraviny s obsahom vitamínu C priaznivo ovplyvňujú proces liečenia artritídy.
Sú vhodné pre vývoj a zachovanie pevných kostí a zdravého nervového systému.
Vitamín C sa nachádza v paprike, brokolici, šípkach, kiwi, pomarančoch, citrónoch, grepoch, jablkách, ríbezliach, kokose a egrešoch.
Zeleninu a ovocie je potrebné konzumovať minimálne 5-krát denne.
Potraviny s obsahom bóru, vápnika a fluoridu proti osteoporóze
Proti osteoporóze (rednutie a mäknutie kostí) sú vhodná potraviny s obsahom bóru, ktorý nájdete v jablku, hruške a rajčine.
Ďalej potraviny s obsahom fluoridu, ktorý sa nachádza v masle, hovädzom mäse a čiernom čaji.
Strava s obsahom vápnika, ktorý sa nachádza hlavne v brokolici, špenáte, tvrdom syre, odtučnenom mlieku, jogurte, kučeravom keli, sójových bôboch, kapuste, maku, figách a slivkách.
Proti svalovým kŕčom a bolesti chrbtice je vhodná strava z obsahom horčíka, ktorý sa nachádza v minerálke, pšeničných klíčkoch, slnečnicových semenách, orechoch, ovsených vločkách, celozrnných produktoch.
Rovnako i v špenáte, paradajkách, šalátoch, banánoch, kapuste, kokose, strukovinách, sóji a zemiakoch.
TIP: Cez pokožku má horčík 5-krát vyššiu vstrebateľnosť. Preto sú vhodné na upokojenie svalov i tzv. horčíkové spreje, ktoré nájdete na tomto ODKAZE
Na kostné tkanivo je vhodná strava s obsahom mangánu, ktorý sa nachádza v strukovinách, prose, ovsených vločkách, pšeničnom a celozrnom chlebe.
Proti reume a zápalom sú dobré potraviny s obsahom selénu, ktorý sa nachádza v rybách, vajciach, pistáciách, kokose, sojových bôboch, cesnaku, rasci.
Rovnako aj v zelených fazulkách, paprike, póre, kukurici, paradajke, sojových bôboch, červenej kapuste a hruškách.
Na rast svalov a zachovanie hmotností kostí je vhodná strava s obsahom zinku, ktorý sa nachádza v hydinovom mäse, v syre, orechoch, ovsených vločkách, tekvicových semenách, ovocí, mede, rybách.
Rovnako aj v červenej repe, hubách, čiernom chlebe a mede.
Komentáre